Skoči na glavno vsebino
25.10.2023
9 DNI
LETALIŠČE LJUBLJANA

Krožno popotovanje naravnih presežkov bomo pričeli v Ankari, dinamičnem in živahnem glavnem mestu Turčije Kapadokija je vizualno najbolj presenetljiva turška regija, zlasti območje "mesečeve pokrajine". Obiskali bomo Pamukkale, kjer so bleščeče bele kalcitne terase ustvarile »bombažni grad«. Za zaključek  še biserni niz izjemnih mest, kot so antična Efes, Bergamo, svilena Bursa in IstanbuL

TERMIN

25.10. - 02.11.2023

PREDVIDEN PROGRAM

1. dan: SLOVENIJA - ISTANBUL - BURSA
Zbor potnikov na letališču JP Ljubljana ali Zagrebu in polet v Istanbul. Po pristanku vožnja po avtocesti proti Bursi, prvi prestolnici otomanskega imperija, čudovitega mesta na nekdanji svileni poti. Ogled Zelene džamije in mavzoleja. Sledi obisk svetovno znane tržnice svile - Koza Han. Slikovitost barv in kvaliteta prave svile vas bosta navdušila. Morda bo premamil vonj slavnega Iskender kebaba, ki so ga prvič pripravili prav v tem mestu. Nastanitev v hotelu in večerja.

2. dan: BURSA - PERGAMON - İZMİR
Po zajtrku ogled Pergamona (doplačilo), glavnega mesta antične Male Azije in nekdanjega grškega središča znanosti in umetnosti. V Asklepionu (doplačilo) ogled ostankov zdravilišča posvečenega bogu Asklepionu. Vožnja po avtocesti proti İzmirju, ki je drugo največje pristaniško mesto, takoj za Istanbulom. Mesto je še danes prežeto z ostanki grške, rimske, perzijske in bizantinske dediščine. Panoramski ogled mesta, nastanitev v hotelu in večerja.

3. dan: İZMİR - EFEZ - PAMUKKALE
Vožnja v Efez, ki je po mnenju mnogih najlepše antično mesto v Mali Aziji. V mestu se nahaja veliko arheoloških ostankov, med drugim Artemidin tempelj, ki je v antiki veljal za eno izmed sedmih čudes sveta, prav tako Celsusova knjižnica. Posebej bo zanimiv ogled Marijine hiše (doplačilo), kjer naj bi preživela svoja zadnja leta. Nadaljevanje potovanja proti Pamukkalam, kar v turškem jeziku pomeni “bombažni grad”. Pamukkale so na seznamu Unescove kulturne dediščine. Topla termalna voda že tisočletja odlaga kalcij in ustvarja bele terase, v katerih so se namakali že prebivalci antičnega Hierapolisa. Sledi ogled znamenitih belih ponvic in bližnjega antičnega mesta Hierapolis (doplačilo), kjer se je včasih nahajala največja nekropola na anatolskih tleh. Nastanitev v hotelu in večerja.

4. dan: PAMUKKALE - KONYA
Sledila bo vožnja v Konyo, najbolj tradiconalno mesto Anatolije in nekdanjo prestolnico seldžuškega kraljestva. Ogledali si bomo mošejo in mavzolej Mevlana, ki je ustanovitelj plesočih dervišev, mislec in teolog. Tu je shranjenih nekaj najbolj znanih islamskih relikvij, med drugim tudi Mohamedova brada. Nastanitev v hotelu in večerja.

5. dan: KONYA - KAPADOKİJA
Vožnja proti Kapadokiji. Na poti si bomo ogledali Sultanhani Kervansaray (doplačilo), ki je je nekoč služil kot postojanka za počitek karavan in menjavo kamel. Vožnja do kanjona reke Ihlare, kjer se bomo sprehodili ob reki in si ogledali nekaj znamenitosti. Nadaljevanje vožnje proti Kapadokiji, nastanitev v hotelu in večerja.

6. dan: KAPADOKİJA
Celodnevni ogledi. Panoramska vožnja skozi »Mesečevo pokrajino«. Na poti se bomo večkrat ustavili in občudovali delo in lepote narave. Povzpeli se bomo na trdnjavo Učhisar (doplačilo), ki je iz skale izklesana trdnjava in najvišja panoramska točka v Kapadokiji. Ogledali si bomo muzej na prostem v kraju Göreme (doplačilo), kjer so s freskami poslikane cerkve vklesane v skalo. Za krajši čas bomo obstali v tipični turški vasici Urgup, znani po opuščenih skalnatih bivališčih. V popoldanskih urah bomo vstopili še v podzemlje Kapadokije. Sledil bo obisk podzemnega mesta, nekdanjega pribežališča kristjanov pred vdorom arabskih plemen. Povratek v hotel in večerja. Zvečer ob doplačilu priporočamo obisk tradicionalnega lokala v jami s folklornim programom. Nepozabno doživetje.

7. dan: KAPADOKİJA - ANKARA
Po zajtrku vožnja proti Ankari. Tukaj se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in obiskali Ataturkov mavzolej (doplačilo), ki ga letno obišče več kot petnajst milijonov obiskovalcev. Do veličastnega 40 tonskega sarkofaga, v dvorani časti, pridemo po aveniji levov, izklesanih v slogu starih anatolskih naseljencev Hititov. Pot nas bo nato vodila po tipičnih otomanskih ulicah do razgledne točke, kjer se nam bo odprl pogled nad večjim delom Ankare. Nastanitev v hotelu in večerja.

8. dan: ANKARA - ISTANBUL
Vožnja proti Istanbulu in ogled mesta (Modra mošeja, Aja Sofija, muzej Topkapi, Cisterna bazilika, Hipodrom). Zvečer bomo po želji obiskali katero izmed številnih čajnic ali lokalov. Po želji večerja v tipični lokalni restavraciji s folklornim programom. Nastanitev v hotelu.

9. dan: ISTANBUL - LJUBLJANA
Ob doplačilu možnost križarjenja po Bosporju, morski ožini, med Evropo in Azijo, mimo trdnjave Rumeli Hisar in mimo palače Dolmabahče in Beylerbeyi, pod bosporskima mostovoma. Obisk živahnega in pisanega bazarja ter nakupovanje in barantanje ob pitju turškega čaja. Predvidoma popoldne polet v Ljubljano ali Zagreb.

CENA:

  • 998€ na osebo; cena je izračunana pri najmanj 45 potnikih
  • 1.079€ na osebo; cena je izračunana pri najmanj 35 potnikih
  • 1.069€ na osebo; cena je izračunana pri najmanj 25 potnikih
  • 1.098€ na osebo; cena je izračunana pri najmanj 15 potnikih

 

Cena vključuje: letalski prevoz v Istanbul in nazaj, letališke in varnostne pristojbine, avtobusne prevoze po programu, oglede po programu brez vstopnin, 1 nočitev z zajtrkom in 7 polpenzionov v dvoposteljni sobi v hotelih 4*, spremstvo in organizacijo potovanja.

Doplačila ob prijavi:
-enoposteljna soba 220€ (v primeru, da potuje 1 oseba je doplačilo obvezno in se obračuna ob prijavi),
-večerja s turško folklorno predstavo 38€,
-prevoz na letališče v Zagrebu: 29€ na osebo na smer (v kolikor je let iz Zagreba).

Doplačila na poti:
-Cisterna bazilika pribl. 21€,
-križarjenje po Bosporju pribl. 32€,
-Topkapı palača pribl. 27€, Ankara - muzej anatolskih civilizacij pribl. 9€,
-Göreme muzej na prostem pribl. 16€,
-Zelve in Pasabaglari muzej pribl. 9€,
-Kaymaklı ali Derinkuyu podzemno mesto pribl. 11€,
-naselje Uçhisar pribl. 4€, dolina Ihlara pribl. 10€,
-Sultanhan počivališče pribl. 1€,
-Pamukkale Hierapolis pribl. 21€,
-Efez pribl. 21 EUR, hiša Sv. Marije pribl. 11€,
-bazilika St. Jean pribl. 5€,
-Pergamon Akropola in vzpenjača pribl.19€,
-Pergamon Asklepion pribl. 9€.

Druga doplačila na poti:
-strošek javnega prevoza v Istanbulu,
-priporočene napitnine 40€ na osebo,
-turistična taksa pribl. 1€ na osebo na noč, skupaj pribl. 8€.

Popust:
-otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču 15 %.

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA https://www.mmturist.si/pogoji-uporabe-in-zasebnosti

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-veliki-turski-krog-2173.pdf3.62 MB

First minute

sreda, 01.11.2023
individualni odhodi

Last minute