Skoči na glavno vsebino
27.10.2023
10 DNI
BLIŽNJE LETALIŠČE

Bogata zgodovinska dediščina, socialistična ideologija, kubanska glasba v ritmih salse in rumbe, cigare, 100 in več kubanskih koktajlov, dolge biserne plaže, nebeško morje, Kubanci, ujeti v čas revolucije. Boste rekli, da še niste slišali za Cuba libre? Mešanico ruma, kole in ledenih kock, s katero so proslavili kubansko neodvisnost? Mamljiva pa je tudi kubanska kuhinja, kjer začutimo vplive španske, afriške in indijske kulinarike. 

TERMIN

27.10. - 05.11.2023

 

PREDVIDEN PROGRAM

1. dan: SLOVENIJA - EVROPA - HAVANA
POLET V KUBANSKO PRESTOLNICO
Zbor potnikov na odhodnem letališču in polet preko enega izmed evropskih letališč proti Havani. Pristanek istega dne ali naslednje jutro (odvisno od časovnice letov). Prevoz do hotela. Za najbolj zagrete in ne preutrujene morda že prvi koraki salse za odličen začetek počitnic. Nočitev.

2. dan: HAVANA
KOLONIALNA HAVANA
Po zajtrku sledi ogled kubanske prestolnice. Raziskovanje starega mestnega središča je poseben užitek, saj nas prevzamejo lepo ohranjene kolonialne stavbe, na ulicah pa so kot na razstavi, parkirani barviti ameriški starodobniki. Ogled bomo začeli ob mestnem obzidju, mogočni utrdbi El Morro, ki je več stoletij varovala vhod v pristanišče. Na Plaza de la Catedral bomo občudovali katedralo San Cristobal in začutili pravo podobo mesta. Na Kubi ne gre brez ruma, zato se bomo ustavili v znamenitem baru, kjer naj bi pripravili prvi Mojito - slavni koktajl si bomo tudi privoščili. Potem se bomo odpravili do Trga evolucije, predsedniške palače, Centralnega parka, Kapitola, Univerze, trga San Francisco... Obiskali bomo še Muzej ruma in najlepšo baročno palačo na Kubi - Los Capitanes Generales, kjer je danes mestni muzej. Večerja in nočitev.

3. dan: HAVANA - COJIMAR - HAVANA
PO POTEH HEMINGWAYA
Po zajtrku se bomo napotili v ribiško vasico Cojimar, ki se nahaja 10 kilometrov vzhodno od Havane. V tem pristanišču je imel Hemingway svojo barčico El Pilar. Vasica je tudi opisana v romanu »Starec in morje«, s katerim je pisatelj dobil Nobelovo nagrado za literaturo leta 1954. Leta 1994 je Cojimar veljal za eno bolj obleganih pristanišč, od koder so številni Kubanci bežali na Florido. V mestecu San Francisco de Paula si bomo ogledali vilo Finca Vigia, v kateri je živel in pisal Ernest Hemingway, danes pa je preurejena v muzej. Ustavili se bomo še v priljubljenem baru Ernesta Hemingwaya, kjer bomo degustirali slavni koktejl. Po večerji predlagamo ogled (doplačilo) enega izmed svetovno znanih kabarejev, Tropicano.

4. dan: HAVANA - PINAR DEL RIO - VINALES – HAVANA
KUBANSKE CIGARE
Čaka nas vožnja proti zahodu otoka, v dolino Vinales. Zaradi tradicije gojenja tobaka in edinstvene gorske pokrajine spada pod zaščito Unesca in velja za najlepše naravno območje Kube. V provinci Pinar del Rio - domovini najboljšega tobaka, proizvedejo kar 80 % vseh kubanskih cigar. Na mnogih plantažah tobaka je še danes moč videti tradicionalne tehnike vzgoje. Tradicionalno kosilo na lokalni farmi. Po kosilu ogled poslikave dolge 180 metrov, na steni gore Sierra del Vinales, katero je naslikal vajenec Mehičana Diega Rivere, leta 1961. Nedaleč od Vinalesa bomo obiskali podzemno jamo, ki je bila v preteklosti naseljena z Indiosi in ponovno odkrita leta 1920. Sprehodili se bomo po jami in nato z ladjico zapluli do izhoda. Povratek v Havano v večernih urah.

5. dan: HAVANA - ZAPATA - GUAMA - FARMA KROKODILOV - CIENGUEGOS
FARMA KROKODILOV IN BOTANIČNI VRT
Vožnja proti jugu, čez močvirnato področje na polotoku Zapata, ki je razglašen kot Nacionalni park. Vožnja proti Prašičjemu zalivu, kjer je potekalo izkrcanje upornikov, ki so želeli zrušiti komunistični režim Fidela Castra in naprej do Guame, kjer bomo obiskali krokodiljo farmo. Videli bomo vzrejo krokodilov, se z njimi slikali ali si morda privoščili krokodilji zrezek. Nadaljevali bomo do vasice Villa Guama, ki je danes muzej na prostem in prikazuje življenje prvotnih prebivalcev Kube - Tainos, ki so se na jugozahod Kube naselili leta 1250. Z ladjico zaplujemo do vasice, zgrajene na 12 otočkih, na katerih stoji 32 figur Tainos v naravni velikosti. Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do mesta Cienfuegos na obali Karibskega morja, ki ga upravičeno imenujejo biser juga. Enkraten je tudi največji in najstarejši botanični vrt na otoku, ki ga obiščemo v skladu s časom. Večerja v hotelu.

6. dan: CIENFUEGOS - TRINIDAD
BISER JUGA - CIENFUEGOS IN KOLONIALNI TRINIDAD
Ogled Cienfuegosa. Mešanica francoskega šarma in karibskega sloga se kaže v mogočnih palačah iz 20. stoletja in barvitih uličicah. Potovanje po Kubi bomo nadaljevali z obiskom kolonialnega muzejskega mesteca Trinidad, ki je od leta 1988 na Unescovem seznamu in od nekdaj mesto »baronov sladkornega trsa«. Sprehodili se bomo do Plaze Mayor, si ogledali cerkev Sv. Ane in obiskali znameniti lokal Chanchanchara, kjer bomo poizkusili najstarejši znani koktejl na Kubi. Potep po prijetnih uličicah baročnega Trinidada in večerni utrip mesta.

7. dan: TRINIDAD - SANTA CLARA - VARADERO
CHE GUEVARA
Vožnja proti Varaderu. Postanek na sredini otoka, v živahnem mestecu Santa Clara, ki ga prežema mladostna energija. Santa Clara je sinonim za Che Guevaro, ki je vodil napad na mesto in ga osvobodil Batistovega režima. Velja za pomembno osebnost kubanske revolucije, njegova stilirizirana podoba pa je postala vse pristoten protikulturni simbol upora. Sprehod do Parka Vidal in Muzeja revolucije, kjer stoji tudi mavzolej znanega revolucionarja, ki ga obiščemo. Proti večeru prihod v Varadero. Nastanitev v hotelu na osnovi ponudbe vse vključeno in zaslužene počitnice.

8. dan: VARADERO
SLADKO BREZDELJE
Za konec še “sladko brezdelje” in uživanje na eni izmed najbolj priljubljenih plaž na otoku – Varaderu. mehak bel pesek in prekrasne peščene uvale, v okolici pa golf igrišča, številni hoteli in restavracije. Dnevi bodo namenjeni kopanju in počitku, po želji (doplačilo) se lahko udeležite katerega od izletov z ladjico, potapljanja, igranja golfa... Izkoristili bomo lahko vse prednosti in možnosti all inclusive ponudbe hotela. (Možnost podaljšanja počitnic- individualno, pošljite povpraševanje pred prijavo).

9. dan: VARADERO - HAVANA - EVROPA
ŠE ZADNJI CUBA LIBRE
V skladu s časom vožnja do Havane in predvidoma večerni polet proti Evropi.

10. dan: EVROPA - SLOVENIJA
Polet preko enega izmed evropskih letališč in pristanek na bližnjem letališču ali v Ljubljani.

CENA:

  • 1.089€ na osebo; cena je izračunana pri najmanj 25 potnikih
     

Doplačilo za manjšo skupino:
-med 10 in 14 potniki 140 €
-med 15 in 24 potniki 90 €

Cena vključuje: letalski prevoz bližnje letališče - Havana - bližnje letališče; letališke in varnostne pristojbine; 6 nočitev z zajtrkom in večerjo v hotelu 4* v Havani, Cienfuegosu in Trinidadu; 2 nočitvi v hotelu 4* (na osnovi storitve all inclusive) po programu v Varaderu; obroke po programu; avtobusne prevoze po programu; oglede in vstopnine po programu
lokalnega vodnika; vizum za Kubo ; vodenje in organizacijo potovanja

Doplačila ob prijavi:
prevoz Ljubljana - letališče Benetke 33 € /smer/osebo
enoposteljna soba 475 €

Popust ob prijavi:
-otrok od 0 – 12 let na dodatnem ležišču – 10 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

Doplačila na poti:
-napitnine (tudi otroci) 50 €
-ogled predstave svetovno znanega kabareja Tropicana pribl.110 €

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA 

Priponke

First minute

sreda, 01.11.2023
individualni odhodi

Last minute